T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SİNOP DR RIZA NUR İL HALK KÜTÜPHANESİ

KÜTÜPHANE

Kütüphane nedir?


Kütüphaneler, bilgi kaynağı dediğimiz her türlü materyali (basılı ya da elektronik) toplayan ve bunları sınıflandırarak kullanıcıya sunan bilgi merkezleridir. Halk kütüphaneleri de bu tanımla birlikte yaşam boyu eğitime ücretsiz destek vererek bilgi kaynaklarından yararlanılan demokratik kuruluşlardır.  

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, theke saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) kelimelerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir . Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır(Köklü, 2009). “Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır(Balcı, 2006).

Köklü, E.(2009).Müze, arşiv, kütüphane malzemesi ile kataloglama ilişkisi. Yayımlanmış doktora tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
Balcı, Y.(2006). Kütüphane organizasyonları ve kütüphane personelinin motivasyon kaynakları- bir uygulama. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.


 

Kütüphane hangi kuruma bağlı?


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü


 

Kitap okumak bana ne kazandırır?


Bilgilendirir, zekayı geliştirir. Pratik düşünme yeteneği kazandırır. Algı düzeyini arttırır. Çocuk gelişimine çok büyük katkısı vardır. Konuşma becerisini arttırır. Öz güven kazandırır. Konsantrasyon yeteneği kazandırır. Hayal gücünü ve estetik anlayışı geliştirir. İletişimi ve sosyalleşmeyi sağlar. 



 

Kütüphanenin tarihçesi nedir?


  • Kütüphane binası 1902 yılında yapılmıştır. Şehrin  doğu cephesinde deniz kıyısında ve şehir parkının yanında bulunana  bu bina 864,88 m  kare arsa üzerinde 350 m kare lik bir alan üzerinde 3 katlı, 2. sınıf tarihi  eserdir.
  • Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan göçmen mübadelesi sırasında hazineye kalan iki Rum kardeşin evi olan ve 1902 yılında yapılan bina, Dr Rıza Nur Bey tarafından satın alınarak kütüphane olarak düzenlenmiştir.
  • Merhum  Rıza Nur Bey, barış delegesi olarak gittiği Rusya ve İsviçre ’de, ayrıca ömrünün bir bölümünü geçirdiği Mısır ve Fransa’da  yazdığı hekimlik ,edebiyat  ve Türk tarihe ait eserleri ile, oralarda  Türklük ve Türkiye üzerine yazılan kitapları  toplatarak kurduğu kütüphanede 9 Ekim  1924 Cuma günü  öğleden sonra resmi  kişilerin  ve halkın  katıldığı  toplulukla hizmete açılmıştır.
  • 09.Ekim 1924 tarihinde açılan kütüphanenin bir bölümü1952 yılında çocuk kütüphanesi olarak hizmete  açılmıştır.  Bakanlığımızın 1993  yılında tahsis ettiği araç ile Gezici Kütüphane hizmeti verilmeye başlanmıştır. Yaklaşık 20 yıl şehir merkezinde kütüphane hizmetlerinde  uluşmakta zorluk çeken kullanıcılar ile köylerde kütüphane hizmetine ihtiyaç duyan  kullanıcılara hizmet veren araç 2014 yılında tahsis edilen  Gezici Kütüphane otobüsü ile yenilenmiş  ve 2015 yılında  kütüphane hizmetlerine erişimde zorluk çeken 38 köy  ve okul durağında hizmet vermeye başlamıştır.
  • Ekim 2012 tarihinde Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce  büyük onarım ve restorasyona başlanmıştır. Restorasyon bitiminde iç tefrişatın yenilenmesi için Genel Müdürlüğümüzce proje hazırlanmış, projeye göre gerçekleştirilen ihale ile  30 Aralık 2014 tarihinde hizmete hazır hale getirilmiştir.
  • Üç  katlı olan temel ve ana duvarları taş, bölme duvarları ve pencereleri tuğladan inşa edilmiştir. Ana cephe kuzeye, arka cephe güneye bakar. İç döşemesi ahşaptır. Zemin katta doğuda ortadan bir salon, solda üç oda sağda bir önde, bir arkada iki oda vardır. Üst kata çıkan bir merdiven vardır. Bu şema diğer yanda da tekrarlanır. İkinci katta orta balkon hizasında iki salon ve bunları birleştiren mabeyn koridoru vardır. Yapı katlarındaki simetri karnıyarık sofalar, etrafındaki mekan düzenlemesi ve cephelerdeki simetri düzenli klasik detayları ile yüzyıl başının neo- klasik üslubuna verilebilecek asıl bir örnektir.
  • Günümüzde İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılan ve Rıza Nur Bey’in özel kütüphanesini  içerenyapı,restorasyona alındığında tamamen boşaltılmış ve örtü sistemi ile kat tabanları kaldırılmıştır.

  • BİNANIN BUGÜNKÜ KULLANIM DURUMU
  • Kütüphane binası üç katlıdır. Zemin katın bir bölümü süreli yayın ve kitap deposu olarak, diğer bölümü ise ısınma ünitesi ve engelliler  bölümü olarak kullanılmaktadır.
  • Birinci katın bir bölümü ödünç kitap servisi, müdür yardımcısı ve bir memur odası  diğer bölümü ise Çocuk bölümüdür. Burada bir salon, okul öncesi bölümü, teknoloji ve eğlence odası ile Basma ve Yazma Eski Türkçe odası bulunmaktadır.
  • İkinci kat: yetişkinler okuyucu salonu, müdür odası toplantı odası Dr. Rıza Nur’a ait eserlerin teşhir odası ve teknik hizmetler odası olarak kullanılmaktadır.Kütüphane planını görmek için tıklayınız...